Nahajate se v: Domov arrow Zgodovina
Zgodovina Natisni E-mail

Notografija v pomenu prepisovanja in tiskanja glasbenih zapisov je po drugi svetovni vojni v Sloveniji skoraj ugasnila, ker je nedemokratični režim strogo omejil ter posebej nadzoroval vsakršno tiskanje in razmnoževanje. Organisti, zborovodje in skladatelji so si pomagali, kot so vedeli in znali. Nastajali so izdelki v ciklostilni tehniki, nekaj več pa v šapirografski, največ za potrebe petja na cerkvenih korih. Na prste ene roke bi bilo mogoče prešteti srečneže, ki so lahko zapisovali in tiskali v litografski tehniki. Ko se je pojavila moderna pisarniška offset tehnologija, je Andrej Lenarčič, poznejši ustanovitelj podjetja Accordia, izkoristil ugodne okoliščine in na skrivaj, ilegalno, začel uporabljati offset matrice, na katere je zapisoval notni material za cerkveno rabo, in s pomočjo dobrih ljudi uredil tiskanje na Xerox strojih večje državne ustanove v Ljubljani. Na ta način so glasbeni arhivi na slovenskih korih prvič po vojni pridobili znatno število za vsakdanjo rabo potrebnih skladb, korektno tiskanih, četudi še vedno spisanih ročno. Nekatere primere iz tistih časov si lahko ogledate tukaj.

Na začetku sedemdesetih let so se razmere za tisk in razmnoževanje precej sprostile, pojavila pa se je tudi nova, letraset tehnologija priprave notnih rokopisov za tisk. Tako pripravljen material, natisnjen v offset tehniki, pa je že imel vse značilnosti nekdaj tudi v naših krajih običajnega, profesionalnega notnega tiska.

Delavnica, predhodnica podjetja Accordia, je prva v Sloveniji uporabljala letraset tehniko za pripravo filmov in matric. Kakovost izdelkov je bila tolikšna, da so bile njene storitve iskane tudi pri znanih tujih založniških hišah. V domovini spada med večje podvige notografska priprava velike ljudske pesmarice »Cerkvene ljudske pesmi« leta 1978. Sledile so obsežne zbirke za priznane domače založbe in ustanove. Nastale se tudi številne reprezentativne izdaje v okviru Slovenske akademije znanosti in umetnosti in Društva slovenskih skladateljev.

Leta 1990, slabo leto pred osamosvojitvijo Slovenije in sprostitvijo gospodarskih dejavnosti, je iz delavnice nastalo podjetje Accordia. Z ustanovitvijo podjetja sovpada tudi prodor računalniške tehnologije, ki jo je Accordia nemudoma osvojila in prva začela uporabljati kot edini način priprave notnega materiala za tisk. Vrhunska kakovost ostaja še danes vodilo pri notografiji vseh vrst notnih zapisov, od najpreprostejših do najzahtevnejših.

AccordiA d.o.o.